lördag 28 december 2013

Ett halvår som bloggare

Så har det blivit dags att sammanfatta året som har gått. Det är nu drygt 6 månader sedan jag skrev mitt första blogginlägg. På väg till ett avdelningsmöte stannade en investeringsintresserad kollega till. Vi var båda bekymrade över en aktieträff som vi försökte arrangera, men som aldrig kom till stånd. Vi är tre kollegor som under ett par år försökt ordna ett forum för att prata investeringar. "Vi måste ha en stående tid varje månad, annars kommer det alltid vara annat som prioriteras först". Efter två år av inställda träffar började vi inse att det kanske inte var rätt format för tre småbarnsföräldrar. "Vi kanske borde starta en blogg?" föreslog jag. "Vi kan skriva inlägg om intressanta investeringsmöjligheter och använda kommentarsfunktionen för att diskutera". "Visst, skapa en blogg så kommer jag delta" svarade min kollega. 10 minuter senare, ett ironiskt namnval, samt ett kort inlägg om avsikten med bloggen så var vi igång. Eller i alla fall jag. Den här bloggen har inte blivit någon ersättning till våra aktieträffar, utan har drivits uteslutande av mig. Vad aktieträffarna beträffar så har de lyst med sin frånvaro även denna höst.

Till dags dato har jag publicerat 36 inlägg, varav 4 bolagsanalyser, en investeringsmodell, en genomgång av Grahams investeringskriterier samt en tillämpning av dessa på ett urval av large cap Stockholm, en svit portföljrapporter samt en del inlägg om min investeringsfilosofi. Jag är helt klart nöjd med vad jag har publicerat så här långt. 

Så här skrev jag i det första inlägget på bloggen:
Syftet med bloggen är lära oss mer om investering i aktier genom att dela med oss av våra erfarenheter.
Ett halvår senare kan jag konstatera att det syftet helt klart är uppfyllt, dock på ett annat sätt än jag föreställde mig. Genom de inlägg som jag har skrivit har jag fördjupat mig i både bolag och investeringsteorier på ett sätt som jag inte hade gjort om jag inte hade bloggat. Att blogga är ett utmärkt verktyg i en lärandeprocess.

Nu ser jag fram mot ett 2014 innehållande nya bolagsanalyser och fördjupningar i olika investeringsteorier. Dock har jag ännu inte publicerat mitt sista inlägg för året. Innan klockan har slagit för sista gången 2013 tänker jag även publicera ett inlägg om mina mål för 2014.

Bild ovan med tillstånd av Vlado FreeDigitalPhotos.net

3 kommentarer:

 1. Ytterst spännande! Har själv ingen blogg, utan skriver ner allt i noteringsblock. Funderat på starta en, men måste komma på vad syfte och vinst är att göra det för min egen del. En tanke är definitivt att kunna diskutera olika investeringar.
  Kommer att som jag sagt tidigare läsa din blogg, och skall fundera på att starta en egen, där jag publicerar mina tankar och mina egna investeringar.

  //Sky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du funderar på att starta en blogg så tycker jag inte att du ska vänta. Det finns egentligen ingenting att förlora. Man kan välja att publicera sina inlägg under pseudonym och visar det sig att man inte tycker att bloggandet tillför något så är det ju bara att sluta.

   Ett enkelt sätt att komma igång (vilket du redan är inne på) är att börja skriva om sina investeringsbeslut. Då har man ett återkommande ämne som håller bloggandet vid liv.

   Lycka till!

   Radera
 2. Tycker det låter som ett bra råd. Skall bara undersöka hur man startar en blogg. Ingen erfarenhet av det alls.

  //Sky

  SvaraRadera