fredag 6 juni 2014

Prövningarnas tid

Sedan jag började intressera mig på allvar för värdeinvestering, och då den typ av värdeinvestering som förespråkas av Graham, så har börsen haft kraftig medvind i seglen. Min karaktär som investerare har egentligen aldrig sats under några prov. Jag har trott att det första verkliga testet kommer den dag då vi går in i en rejäl björnmarknad. Men jag börjar inse att det riktiga provet som investerare redan har börjat. Hur jag agerar nu när värderingarna börjar bli ansträngda kommer få stor konsekvens för min långsiktiga avkastning. Mitt investerarpsyke har visserligen inte satts på prov ännu. Så länge börsen forsätter stiga kommer jag känna mig nöjd med mina investeringar. Men det innebär inte att jag har fattat bra investeringsbeslut som ligger i linje med min investeringsmodell, och som på lång sikt kommer generera en acceptabel avkastning.

Jag har redan varit snubblande nära att fatta beslut som inte ligger i linje med min modell. Att jag ens överväger att investera i ett bolag som MQ är ett tecken på detta. Inget ont om MQ, men för en defensiv värdeinvesterare är det inte ett tänkbart alternativ. Bristen på bolag som handlas under motiverat pris gör att jag lockas att leta bland förhoppningsbolag, turn around case, och andra bolag av sämre kvalitet. Mr Market är för närvarande mycket generös med vad han är beredd att betala för ett bra bolag, vilket samtidigt innebär att det blir svårare för mig att köpa samma bolag till ett rimligt pris. Jag tror säkert att den här tjurmarknaden kan fortsätta ett bra tag till. Men för en långsiktig värdeinvesterare kommer den avkastning som en aktie ger att konvergera mot den avkastning som det underliggande bolaget genererar. Till dagens värderingar börjar den avkastningen för många bolag bli en bra bit under de 6,67% som jag har som avkastningskrav för aktier. Så om man köper en genomsnittlig aktie på stockholmsbörsen idag så måste man sälja innan nästa stora nedgång för att få en bra avkastning. Annars kommer avkastningen över tid (över en konjunkturcykel)  konvergera mot avkastningen för underliggande bolag. Med andra ord krävs ett stort inslag av spekulation för att få en rimlig avkastning på en genomsnittlig aktie i dagsläget. Och spekulation är inget jag vill ägna mig åt...

2 kommentarer:

 1. Jag var själv nära att investera i Weight-Watchers, men innan köpet gick igenom så lyckades jag sansa mig.. Lätt att lura sig att man gjort en tillräcklig analys i sin törst efter undervärderade grejjer.

  Det är helt klart en tid med hyfsat stora prövningar på ens tålamod.

  / Misha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag det är helt klart lätt att förivra sig...

   Weight Watchers? På ytan stabila vinster, starkt kassaflöde, p/e på 6,9 och återköp i ett rasande tempo. Vad är haken?

   Radera