måndag 2 juni 2014

Portföljvärdering

Jag har undersökt hur värderingen på min portfölj har varierat sedan jag startade bloggen:Inte så överraskande har värderingen legat i en ökande trend ända sedan start, även om den varierat från månad till månad. Egentligen har värderingen ökat mer än vad diagrammet visar eftersom jag sålt av mitt högst värderade innav (Avanza) under perioden till förmån för lägre värderade alternativ. Idag är det inte ett enda bolag på min bevakningslista som handlas under motiverat pris, så värderingarna börjar helt klart bli ansträngda. Jag kommer i nuläget inte göra någon förändring i min fördelning mellan räntesparande (amortering) och aktiesparande. Men om trenden håller i sig kommer jag på sikt behöva hitta nya investeringsobjekt, eller minska andelen aktiesparande.

4 kommentarer:

 1. Tanken är alltså att fortsätta köpa aktier månadsvis även fast aktierna handlas över motiverat pris? Fallerar inte hela resonemanget med motiverat pris då? Om man ändå tänker köpa varje månad. Det är en väldigt intressant fråga, hur ska man investera när börsen är dyr, räntor, sparkonto, aktier..

  MR

  SvaraRadera
 2. Ja, tills vidare fortsätter jag köpa, åtminstone så länge jag kan hitta aktier som ligger i närheten av motiverat pris. Det innebär att jag lägger ungefär lika stor del på aktiesparare som på räntesparande (amortering). Du har helt klart en poäng i att det inte är konsekvent att köpa aktier över motiverat pris, och jag erkänner att jag inte är helt övertygad om hur jag bör agera. Hur tänker du? Räntor/aktier, fördelning?

  Sedan tycker jag ändå att motiverat pris fyller en viktig funktion. För det första säkerställer det att jag inte betalar ett för högt pris för en aktie. När jag köper en aktie över motiverat pris är jag dock inne och tullar på mina marginaler. Den andra funktionen är som underlag för att göra urval. "Vilken aktie på min bevakningslista är relativt sett billigast just nu?". Givet att jag är beredd att offra en liten del av min marginal (dvs framtida avkastning) så kommer de motiverade priserna fortfarande hjälpa mig att hitta de bästa kandidaterna för tillfället. Mitt avkastningskrav för aktier är 6,67% i dagsläget, vilket ligger en bra bit över den riskfria räntan. Ett alternativ kanske vore att sänkta avkastningskravet något och sedan vara strikt med att inte handla aktier över motiverat pris? Även det kan dock kännas lite inkonsekvent...

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är väldigt svårt.. I dagsläget har jag ca 25 % i aktier och resten i räntefond. Vet inte riktigt vilken väg jag ska gå. Köpa aktier i kvalitetsbolag en gång i månaden för att över tid få en hygglig inköpskurs eller gå efter min bevakningslista med motiverat pris och köpa regelbundet i bra företag till hyggliga priser. Nackdelen med den första är att man kan få "höga" inköpskurser (resulterar i lägre avkastning), men samtidigt är man med på alla uppgånger vilket man kan missa om man kör på alternativ två. Kort räntefond ger ca 3 % / år.. om man köper för P/E 20-25 så "får" man 4-5 % avkastning. Därför tilltalar den säkra avkastningen på 3 %.. man jag vet inte. Nu kör jag på alternativ två och väntar på att kurserna ska falla lite. Castellum ligger närmast ett köp.

  Bevakningslistor är något jag gillar skarpt! Har du din offentlig på bloggen så man kan kika på den och få lite inspiration?

  MR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, då är du mer defensiv än mig i dagsläget. Jag kommer undvika att allokera om mitt befintliga sparkapital. Det jag har valt att placera i aktier får ligga kvar i aktier, och det jag har valt att placera i räntebärande får ligga kvar där. Så det är egentligen bara mitt nya sparkapital som jag funderar över hur jag ska allokera. Ett alternativ vore kanske att börja bygga upp en likvid, med ambition att på sikt investera likviden i aktier? Men då har jag å andra sida ett nytt problem: när är det dags att börja investera likviden? Så fort det finns ett bolag på min bevakningslista som handlas under motiverat pris?

   Jag har inte publicerat bevakningslistan på bloggen ännu, främst för att den är ganska svårtolkad i dagsläget. Jag har som ambition att börja publicera den regelbundet, men den håller inte riktigt den kvaliteten ännu. Topp tre på bevakningslistan är idag:

   [aktie] - [riktkurs] - [kurs/riktkurs]
   Handelsbanken - 315 kr - 102%
   Walmart - $75 - 103%
   Castellum - 112 kr - 103%

   Radera