Jag har den senaste veckan varit på jakt efter nya bolag till bevakningslistan, och ansträngningarna har till slut gett resultat. Jag har hittat ett bolag med god kvalitet till ett bra pris! Aflac Inc, "American Family Life Assurance Company of Columbus", är ett amerikanskt försäkringsbolag med verksamhet i USA och Japan. Bolaget säljer olika typer av olycksfallsförsäkringar, typiskt som komplement till andra försäkringar som dom inte tillhandahåller själv. Enligt vad jag har lyckats gräva fram på nätet ska varumärket vara mycket starkt vilket bör utgöra en skapliga vallgrav mot konkurrenter. Jag är själv dock inte bekant med bolaget sedan tidigare.
På ytan ser det nästan för bra ut för att vara sant. Jag har tillbringat de senaste dagarna med att försöka förstå varför bolaget endast värderas till 9,7 gånger rullande tolvmånadersvinst. Bolaget har nämligen en smått fantastisk historia:
- Utdelningen har höjts i 30 år i följd
- Vinsten har ökat med i genomsnitt 13,2% de senaste 10 åren (3-års snitt)
- Bolaget har uppvisat stadiga överskott i försäkringsverksamheten (”underwriting profit”)
- Bolaget tar till synes låg risk i sin investeringsverksamhet, men… mer om det nedan.
- Ledningen har en lång historia i bolaget. Nuvarande CEO är son till en av grundarna och själv storägare.
Jag har idag köpt 22 aktier i Aflac till en kurs av $62,59. Det ger en direktavkastning på 2,3% och sker till ett p/e-tal på 9,7. Jag kommer fortsätta läsa in mig på bolaget, och om jag inte hittar något som avskräcker kommer jag förhoppningsvis kunna bygga upp en position som motsvarar uppemot 10% av portföljen framöver.
Aflac har 75% av sina intäkter i Yen, men är ett amerikanskt bolag som rapporterar i dollar. Jag tror att valutarisken är en startkt bidragande orsak till värderingen. Många tror också att bolaget växt klart i Japan.
SvaraRaderaJa, samtidigt ska bolaget vad jag förstått inte löpa några finansiella risker på grund av förändringar i växelkursen USD/JPY.
RaderaNär jag köper ett amerikanskt bolag tar jag redan en valutarisk i form växelkursen USD/SEK. Man kan fråga sig om min valutarisk ökar eller minskar om bolaget sedan har 25% av intäkterna i dollar och resterande del i Yen?