lördag 1 februari 2014

Portföljrapport Januari

Januari bjöd på en nedgång på börsen och även för min portfölj. Justerat för insättningar sjönk portföljvärdet med 2,4%. Portföljvärderingen är nu den lägsta sedan jag startade bloggen, i stark kontrast till det all-time-high som noterades så sent som förra månaden. Förutom värdeminskningen bidrog även förbättrade resultat för de portföljinnehav som rapporterade, samt avyttringen av portföljens högst värderade bolag till förmån för lägre värderade alternativ.

Under månaden sålde jag sista delen av mitt Avanza-innehav. Tillsammans med månadens kapitaltillskott valde jag att öka mina positioner i Sampo och Castellum. Efter månadens sista handelsdag ser portföljen ut så här:

AktieAntalMarknadsvärdeAndel
Industrivärden C28533 83016,2%
Castellum31032 42615,6%
H&M10028 24013,6%
Handelsbanken B7823 29911,2%
Fortum Oyj15421 69910,4%
Sampo A6620 0869,6%
Walmart3818 5968,9%
Betsson B10018 5008,9%
Skanska B9011 6285,6%
Apple Inc.39 8414,7%
Totalt218 145100%

DatumTransaktionAntalKurs
2014-01-20Sälj Avanza50246,50
2014-01-21Köp Sampo3335,44
2014-01-24Köp Castellum94106,30

2014-02-01
Portföljvärde218 145
Total vinst (rtm)15 131
Total utdelning8 857
P/E14,4
Direktavkastning4,06%
Erhållen utdelning 201458

Slutligen har vi mina sedvanliga mått över portföljens utveckling. Notera att jag kommer sluta redovisa portföljens avkastning till förmån för nedan redovisade p/e-tal.
3 kommentarer:

 1. Hej

  Jag har under en längre tid nu funderat på om jag skall vikta över från min spiltan investment fond till "rena" aktier, men idag är jag osäker på vilka fördelar detta skulle ge mig. Har försökt att läsa på nätet, men hittar inte direkt någon anledning att göra detta ännu.

  Dock har jag svårt att finna information om vart utdelningen tar vägen när jag äger fonder. Är det så att detta går in i fonden igen och ökar mitt värde i samma omfattning som att jag skulle äga aktierna?
  Sedan så skall det vara att det är ränta på ränta effekt även för fonder, men här får du gärna rätta mig om jag har fel. Med den låga avgiften på 0,2 % vet jag inte om detta är något negativt att äga denna fond än att betala avgiften för köp varje månad.

  Jag sparar även i andra fonder och aktier. Mina stora favoriter är idag Castellum och Wallenstam.
  Hade jag köpte rena "investment" företag hade det varit Industrivärlden, Investor, Kinnevik, Lundberg, och troligen ICA gruppen.

  Hade gärna diskuterat med dig vad som är bäst.

  Och tack för förklaringen till analysen över värderingen.

  //Lund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Det vanligaste är att utdelningar återinvesteras automatiskt i fonder, vilket innebär att du får fler fondandelar istället för en kontant utdelning.

   Jag tycker du ställer en bra fråga om att investera i en fond eller direkt i underliggande bolag. Jag vill börja med att poängtera att jag inte har en aning om vad som är bäst investeringsalternativ för dig. Så det som följer här ska inte ses som ett investeringsråd utan snarare en diskussion.

   Det är en intressant fond som du äger som ser ut att vara ett bra alternativ till en ren indexfond. Förvaltningsavgiften på 0,2% är acceptabel och den innehåller en trevlig mix av svenska investmentbolag. De investmentbolag du nämner som kandidater för din egen portfölj står ju för 80% av innehållet i fonden så det kan helt klart vara ett alternativ att investera direkt i dessa bolag.

   En stor fördel med att investera i en fond är att det är ett billigt sätt att få än väl diversifierad portfölj. Dessutom kräver det en mindre insatts från dig som investerare än vad ett direkt ägande kräver. Dock är ju investmentbolag redan diversifierade då de i sin tur äger en portfölj med andra bolag, så det går att bygga en väl diversifierad portfölj med bara några få (väl valda) investmentbolag. Några fördelar som jag ser med direkt ägande:

   - Ingen förvaltningsavgift.
   - Bättre kontroll över portföljens utformning.
   - Bättre transparens. Vad innehåller portföljen?
   - Kontant utdelning som jag själv väljer hur jag vill återinvestera.

   En investeringsmetod som man kan tänkas följa är att köpa det bolag som har högst substansrabatt vid varje investeringstillfälle och över tid bygga upp en portfölj som innehåller de investmentbolag som du nämner. Avgörande för att detta ska ge en bra avkastning är att transaktionskostnaderna inte blir för höga, säg max 0,5%. Jag vill dock poängtera att jag inte har någon erfarenhet av en sådan metod.

   Vad tror du?

   Radera
  2. Jag tycker du tar upp saker som jag själv funderat mycket på, och det är lite kenpigt med just denna fond, då den har utmärkta investmentbolag i "topp" som är tyngst. Sedan finns det fördelar med att få direktavkastningen själv och välja vad man vill köpa, men å andra sidan, hade denna fond redan nästan 50% i industrivärlden och investor som är mycket bra bolag som jag tror kommer att handlas med goda substansvärden. Jag tycker det är en svår nöt att knäcka, då det statistiskt sedan 15 år tror jag, att om man ägt investmentbolag slagit index med god marginal. Möjligt att jag bygger upp min fond till ett stort belopp, och kryddar med fastighetsaktier och kanske något annat företag. Ens investeringsfilosofi "min" i alla fall kommer att ändras under ens livstid, men värdegrunden kommer nog vara den samma enligt Grahamn teorier, men jag är ännu inte lika strikt då vi idag inte lever på mycket osäkra data från förtegen. Har man en mycket stor förmögenhet, kommer även en avgift på 0,2 procent att göra skillnad. Idag är det 2000 kr/Miljon och med ränta på ränta blir detta en ansenlig summa över tid så klart.
   Jag skall fundera lite till.

   //Lund

   Radera