söndag 5 januari 2014

Fokus på Sverige

Under hösten har jag letat portföljkandidater främst på de amerikanska börserna, trots att jag inte har analyserat större delen av bolagen på Large Cap Stockholm. Huvudskälet har varit att jag tyckt många av de svenska bolagen sett dyra ut. Men jag tror det är ett misstag att avfärda ett bolag bara för att det ser dyrt ut idag. Istället bör jag fokusera på att hitta bolag med hög kvalitet, oavsett aktuell kurs. För eller senare kommer tillfälle ges att köpa ett bolag till en attraktiv kurs, och det gäller att vara förberedd när ett sådant tillfälle uppstår. Jag tror att det finns en hel del högkvalitativa bolag på den svenska börsen. Därför kommer jag under 2014 fokusera på att analysera svenska bolag. Här följer, utan inbördes ordning, några av fördelarna som jag ser med att som svensk investera i svenska bolag.

Minskad valutarisk
När jag köper ett utländskt bolag har jag en valutarisk kopplat till den valuta som bolaget är noterad i, vilket jag inte har när jag köper svenska bolag. Det finns dock en indirekt valutarisk även i svenska bolag, då de flesta större svenska bolag har stora delar av sina intäkter och kostnader i utländska valutor.

Minskade transaktionskostnader
Courtaget för handel i svenska bolag avsevärt lägre än för handel i utländska. Utöver det slipper man även växlingsavgifter, både när det gäller eventuella utdelningar samt vid köp och sälj.

Ökad bolagskännedom
Om vi tar mitt senaste tillskott som exempel: Walmart. Jag har besökt en Walmart-butik vid två tillfällen i mitt liv. Om vi jämför det med Axfood som ett svenska alternativ, så besöker jag både Willys och Hemköp-butiker flera gånger varje år. Den faktiska bolags/produktkännedomen varierar givetvis från bolag till bolag, men i genomsnitt är mina kunskaper om svenska bolag betydligt större än om utländska.

Minskad risk för feltokning av information
Mitt modersmål är svenska, och även om jag läser engelska texter obehindrat så kommer det alltid vara en större risk att jag feltolkar information om den ges på engelska. Observera att jag skriver minskad risk då det även finns risk att jag feltolkar information som ges på svenska.

Minskad politisk risk
Även om denna risk är extremt liten så är den inte obefintlig. Vad som kan hända är nästan omöjligt att förutspå. T.ex kan man tänka sig att den amerikanska staten får ännu större ekonomiska bekymmer och väljer att konfiskera alla värdepapper som ägs av utländska personer.


Vilka fördelar ser du med att investera i svenska bolag? Omvänt, vilka fördelar ser du med att investera i utländska bolag?


Bild ovan med tillstånd av jannoon028 FreeDigitalPhotos.net

2 kommentarer:

 1. Tycker det var en bra genomgång av fördelar/risker. Jag tittar mycket på Amerikanska aktier idag, då jag ser en stor chans att dollarkursen nu kommer att gå upp. Kanske rent av 15-20% på 2-5 år. Detta ger en större avkastning. Sedan är det USA som är dragloket och landet som drar ned världen, så oavsett hur bra det går för Sverige är det USA som bestämmer.
  USA har även mer att välja på. Courtaget är högre tyvärr, men på 1 år eller mer är det försumbart.

  Minskad politisk risk, eller om denna ökar i USA kommer detta att påverka Sverige. Vi lever i ett så integrerat ekonomiskt "samhälle" att det är svårt att inte USA påverkat oss oavsett vad som sker.

  Jag skulle vilja ha 30% USA ägda aktier och resten Sverige, men det är lite knepigt att hitta billiga aktier nu, men det är nog för att det kommer att ske stora vinster inom närmsta året och kanske trycker ner p/e något, eller så följer bara priset upp. Höga förväntningar nu på Sveriges företag. Vi får se hur det går.

  //Sky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i ditt resonemang om att spekulera i en uppgång i dollarn. Jag har själv agerat efter ett liknande resonemang. När Fed väl trappar ner sina stödköp på allvar och de amerikanska räntorna stiger så kommer dollarkursen följa efter. Kanske bör man fundera på vilka svenska bolag som kommer gynnas av en starkare dollar och leta kandidater där?

   Radera