onsdag 22 januari 2014

Bokslut från Castellum

Idag släppte Castellum bokslutet för 2013. Överlag tycker jag det var en bra rapport som väl uppfyller mina förväntningar på bolaget. Här följer några av höjdpunkterna ur rapporten:
 • Hyresintäkterna ökade till 3 249 mkr (3 073).
 • Förvaltningsresultatet ökade till 1 345 mkr motsvarande 8,21 kr/aktie (7,65). Förvaltningsresultat efter skatt uppgick till 8,04 kr/aktie (7,04).
 • Eget kapital uppgår till 80 kr/aktie (74).
 • Styrelsen föreslår att utdelningen höjs till 4,25 kr/aktie (3,95).
 • Belåningsgraden uppgick till 52% (53%) och understiger därmed fortfarande det långsiktiga målet om max 55% belåningsgrad.
 • Räntetäckningsgraden uppgick till 292% (284%) och översteg även det därmed målet om minst 200% räntetäckningsgrad.
Bolagets VD Henrik Saxborn säger så här i rapporten:

"En av de viktiga idéerna bakom Castellum har varit att driva verksamheten med ett lägre risktagande jämfört med genomsnittet i branschen. Det tänker vi fortsätta med.”

Uttalandet är ännu ett kvitto på att bolaget drivs på ett sätt som sammanfaller väl med min egen investeringsfilosofi. Jag höjer den långsiktiga intjäningsförmågan till 7,5 kr/aktie. Med ett motiverat p/e-tal på 15 ger det en riktkurs på 112,50 kr. Castellum är därmed ett av få bolag som jag följer som handlas under riktkursen.

3 kommentarer:

 1. Hej.

  Jag köpte själv Castellum igår till en riktkurs om 105,6. Funderar hur du räknade från riktkursen, för jag får Vinst/aktie till 9,92 nu. Förklara gärna för en glad amatör som jag.

  //Lund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tajmade du marknaden bättre än mig då jag fiskade in mina aktier för 106,3 kr:)

   Du ställer en bra fråga. Jag kommer ge ett kort svar här och sedan presentera ett lite längre i form av ett nytt blogginlägg. Jag siktar på att publicera inlägget de närmaste dagarna.

   Modellen som jag använder för att värdera aktier är inspirerad av Lundaluppen. Så här räknar jag fram riktkursen för en aktie:

   Riktkurs = NEPS * MPE

   Där:

   NEPS = ”Intjäningskraft”. Min bedömning av bolagets uthålliga intjäningsförmåga.
   MPE = ”Motiverad P/E”. Hur många gånger bolagets intjäningsförmåga jag tycker man som mest bör betala för bolaget.

   I Castellums fall bedömer jag intjäningskraften till 7,5 kr/aktie och tycker ett motiverat P/E tal är 15. Det ger en riktkurs på 7,5 * 15 = 112,50 kr.

   Notera även att jag utgår från förvaltningsresultatet när jag uppskattar intjäningskraften för Castellum, vilket exkluderar värdeförändringar i fastighetsbeståndet. Jag kommer i blogginlägget gå djupare in i hur jag uppskattar intjäningskraften och motiverat p/e-tal.

   Radera
 2. Stort tack!

  Ser fram emot djupare analys,

  //Lund

  SvaraRadera