torsdag 27 juni 2013

"Börsen går alltid upp på sikt"

Varför ska jag investera i aktier? Varför ska jag spara i överhuvudtaget? Vad är en bra aktie? Vad är ett bra pris på en bra aktie?

Mitt intresse för aktier föddes tidigt. Det var i tidiga tonåren som jag fick en aktiepost Assi Domänaktier av mina föräldrar. Farsan förklarade vad en aktie var och hur jag kunde följa kursutvecklingen via börssidorna i lokaltidningen. Jag hade redan ett intresse för siffror så börskurser blev genast något jag följde med spänning. Mitt aktieintresse har sedan dess varit stort.

Tyvärr var inte Assi Domän någon jättelyckad investering. Efter att kursen pendlat upp och ner några år utan någon egentlig avkastning så tyckte farsan i slutet av 90-talet att det var dags att positionera om sig. Tillväxtaktier var heta, och om det dessutom var en telekomaktie så fanns det inga gränser i hur stor uppsidan kunde bli. Farsan och jag tyckte därför att en ompositionering till Ericsson var på sin plats. Ericssonaktien hade gått som en raket under senare delen av 90-talet. Sagt och gjort, jag sålde mina Assi Domänaktier och köpte Ericssonaktier istället. För säkerhets skull tillförde jag lite extra kapital som jag hade fått via en försäljning av en moped. Under det första året fortsatte Ericssonaktien upp och jag var mycket nöjd över min fina affär. Jag läste börssidorna varje dag, ibland till och med före sportsidorna som jag lusläst sedan innan tonåren. Sedan kom millenieskiftet. Under ett år fick jag se värdet på mitt Ericsson-innehav rasa. Jag slutade läsa börssidorna dagligen utan höll mig till sportsidorna som bjöd på färre otrevligheter.

I början på år 2000 överöstes vi av reklam för nästa stora kursraket på telekomhimmlen. Telia skulle börsintroduceras och en miljon svenskar ville vara med på resan uppåt. Stärkt av mina framgångar i Ericsson(som ännu inte börjat resan nedåt) valde även jag att delta i introduktionen med sparpengar som var över från senaste sommarens arbete. Sommaren 2000 skedde introduktionen till kursen 85 kr. Ett halvår senare var kursen nere i 46 kr och fortsatte därefter neråt under de följande åren tills den bottnade kring 20 kr. Då var Telias kursfall ändå betydligt lindrigare än det fall som Ericsson skulle uppleva. I mars 2000 stod Ericssonaktien på all time high på 804 kr. I september två år senare bottnade äntligen kursen på 16.85 kr.

Mina första aktieaffärer var sannerligen inte lyckade. Ägandet av Assidomän gav några procents avkastning, men både Ericsson och Telia slutade med katastrofer ur ett investeringsperspektiv. Jag förlorade stora delar av mitt aktiekapital. Alla tre investeringar gjordes enligt devisen "börsen går alltid upp på lång sikt". Jag har fått lära mig den hårda vägen att framgångar på börsen kräver mer än att bara kasta in pengarna i de aktier som har gått bäst de senaste åren. Börsen går inte alltid upp på sikt när man ser till enskilda aktier. En dålig investering förblir dålig oavsett hur länge man sitter på den.

Jag inledde med ett antal frågor. Ett av målen med mitt bloggande är att få svar på dessa frågor. Dels genom egen research, men även genom att läsa vad andra skriver här på bloggen, i kommentarer samt på andra bloggar. Jag hoppas att så många som möjligt vill vara med och diskutera inläggen.

Väl mött!

Copernicus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar