söndag 30 juni 2013

Frö till en investeringmodell

Ett av huvudmotiven bakom mitt bloggande är att förbättra min nuvarande investeringsmodell för att i förlängningen fatta bättre investeringsbeslut. Att kalla det modell är egentligen att överdriva. Det är snarare ostrukturerade tankar och idéer hämtade från böcker och bloggar som tillämpas ganska godtyckligt. Genom att skriva om det är min förhoppning att modellen ska formaliseras så att den kan utgöra ett effektivt ramverk för hur jag fattar mina investeringsbeslut.

Först vill jag dock formulera några krav på modellen. Eftersom den tid jag kan tillägna bolagsanalys är begränsad så är ett viktigt krav att modellen är lättviktig. Ett annat krav är att mitt kapital ska vara skyddat. Jag vill kunna sova gott om nätterna utan att oroa mig för vad herr marknad ska utsätt min portfölj för. Något som passar väl in på dessa krav är Benjamin Graham's kriterier för en defensiv investerare, vilket kommer utgöra grunden i min investeringsmodell.

Jag vill även skriva något om målen med mitt sparande. En blog som har inspirerat mig mycket det senaste året är ägamintid. Visionen att bygga upp en portfölj som är så stor att man helt kan leva på passiv inkomst är helt klart tilltalande. Förutsättningarna att ta sig dit finns säkert, men jag är fortfarande osäker på om vi (jag är gift) är beredd på att göra de uppoffringar som krävs för att nå dit. Oavsett så är målet med mitt sparande att öka mitt ekonomiska oberoende. Min sparhorisont är mycket lång och portföljen ses främst som en tillgång som skapar en passiv inkomstström i form av utdelningar från bolagen i portföljen.

Graham's investeringskriterier för en defensiv investerare är något som det skrivits om på många andra bloggar och forum på nätet. Jag kommer ändå i kommande inlägg presentera kriterierna eftersom det kommer utgöra grunden för min egna investeringsmodell.


Copernicus

4 kommentarer:

 1. Kommer bli mycket trevligt att följa denna blogg. Jag hittade hit nyligen då jag sökte efter B.Graham, en ikon i mina ögon.

  //Sky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Då delar vi vår beundran för Graham. Jag ser fram emot fler kommentarer och intressanta diskussioner från din sida framöver!

   Radera
 2. Just nu sitter jag och läser igenom bloggen och studerar strategier. Idag finns det många olika varianter att följa, men något som är viktigt är att finna en som passar ens "kostym", och som man kan följa och förstå. Sedan, känner jag själv att det är viktigt att vara lyhörd. Själv ser jag det som en bonus att kunna siffror, och är en trevlig bonus, men anser nog att lika viktigt, eller kanske rent av viktigare, är att förstå psykologi, då vi styrs av girighet och rädsla. Vi alla lika. Finns två sidor, och det är att välja åt rätt håll när detta sker på börsen.

  Skall bli intressant med 2014, då jag själv inte ser något som skulle locka bort investerare, då det inte finns några vettiga alternativ. Räntan är för låg för att locka till räntebärande. Sedan kommer det garanterat ske "hack" i kurvan, och då är jag ute och rea handlar :-)

  //Sky

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i allt du skriver. Framförallt gillar jag ditt påpekande om vikten av att vara lyhörd. Det gäller i dubbel bemärkelse. Dels gäller det att vara lyhörd för vad som fungerar bra respektive dåligt för andra investerare, så att jag kan lära mig av dom. Dels gäller det att vara lyhörd så man ökar sina chanser att hitta bra investeringscase.

   Radera